Onger de toonbank

'Onger' of 'Onder' de toonbank wil niet zeggen dat de handelingen die hier verricht worden het daglicht niet zouden kunnen dragen, maar heeft meer de betekenis van iets bijzonders. Het is een verkoopplaats van Urker spulletjes. 

De spulletjes die we u op dit moment te koop kunnen aanbieden zijn: de Urkerbouwplaat en het Urker kwartet.

Bouwplaat Urker visserswoning
Deze in 1978 gerestaureerde traditionele visserswoning bevindt zich in Wijk 6 nummer 22.
Aan de voorkant grenst de woning aan de straat gescheiden door een beperkt tuintje of voorstraatje. De woning staat op de rand van de z.g.n. 'bult'. Aan de voorkant staat de daardoor ongeveer 1 meter in de grond. Links naast het huisje is een z.g.n. 'glop', dit is een doorgang smaller dan de gangbreedte van een steeg 'ginkien' genaamd. Achter het huis bevindt zich een pleintje, waar vroeger verschillende kleine huisjes stonden.

De karakteristieke vorm van de voorgevel valt gelijk op. De lage muren bestaan uit baksteen en zijn vaak wit gekalkt. Oorspronkelijk waren er geen vensters in de groene gevel, wel een luik, het 'vienster' genaamd. Wanneer er gewerkt werd aan de netten, die hier werden gedroogd, diende dit voor lucht en licht. De dakkapel was vroeger niet aanwezig en kan bij het bouwen eventueel worden weggelaten. Aan de zijden van de gevel bevinden zich de witte windlatten of 'windveren' met aan top het z.g.n. 'makelaartje', waarvan er op Urk verschillende voorkomen. Aan de zijkant zien we een soort schoorsteen tegen het huisje staan. Deze wordt 'fort' genoemd om zomers in te koken.

De bouwplaat is een echte ouderwetse bouwplaat. Gedrukt op stevig papier in full colour. Leuk voor jong en oud! Prijs: ‚ā¨ 7,50 excl. verzendkosten. De verkoop dient natuurlijk uitsluitend het werk van stichting Odulphus.

Tekenwerk en ontwerp: Gertjan Prins - Kampen

© Stichting Odulphus

Urker kwartet
Dit spel dateert van 1954 en is toen uitgegeven door de plaatselijke middenstander Gerrit Wakker. Hij had het idee om ansichtkaarten te maken van oude Urker foto's, en ontdekte er een kwartetvorm in.
De commissie Urkerdag, onderdeel van Stichting Buurtwerk Urk, heeft begin jaren negentig het kwartet herontdekt. Diverse speurtochten brachten met pijn en moeite een compleet spel bijeen.
Een kwartet met historische waarde, waarvan de vele foto's een indruk geven hoe Urk er in de vroegere tijden heeft uitgezien en hoe men er leefde. Het kwartet bestaat uit zes setjes kaarten met daarop: dorpsgezichten, gebouwen, havengezichten, inpoldering, klederdrachten en de vloot.

De kaarten van het kwartet zijn gedrukt op stevig karton en zitten in een mooi bijpassend doosje.
Prijs: ‚ā¨ 5,00 excl. verzendkosten.

Bestellen?
Mail ons uw bestelling. U ontvangt daarop van ons verdere gegevens. Stort het bedrag vervolgens op rekeningnummer 56.78.25.922 t.n.v. St.Odulphus te Urk. Noteer bij uw storting uw naam en adres. U ontvangt uw bouwplaat of kwartet dan zo snel mogelijk  thuis via de post. Veel plezier!
[ e-mail | Startpagina Urk ]